Sınav Soruları

C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Soru ve Cevapları

(C) SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI

SORU VE CEVAPLARI

 

1-Yeraltında iki kat arasını birleştiren tahkimatlı bir bürün bir bölümünün insan iniş ve çıkışı için merdivenle teçhiz edildiği, bir bölümünden ise cevher veya ramble nakledildiği açıklığa ne denir?

 

  1. a) Başyukarı b) Bür c) Kelebe                    d) Fere

 

2-Vinç ve varagel baş ve diplerinde kurulan koruyucu düzen aşağıdakilerden hangisidir?

 

  1. a) Baraj b) Karakol c) Kademe                  d) Niş

 

3-Metan gazının havayla yaptığı karışım hangi oranlar arasında patlayıcı özellik arz eder?

 

  1. a) 0-100 b) 0-17 c) 5-25                        d) 4-15

 

4-Grizulu veya kendi kendine yanmaya elverişli ocaklarda ayak arkalarında hangi işlem yapılmalıdır?

 

  1. a) Domuz damları ile tahkim edilmelidir
  2. b) En az 5-6 have bırakılmalıdır
  3. c) Dolgu yapılmalıdır
  4. d) Havalandırma yapılmalıdır

 

5-Yerleşim yerlerine yakın olan işletmelerde büyük atımlarda hangi tip ateşleme vasıtası kullanılmalıdır?

 

  1. a) Kara Barut b) Adi Kapsül c) Gecikmeli Kapsül     d) İnfilaklı Fitil

 

6-Bir ana nakliyat galerisinde, galeri içerisinde hangi tip tahkimat kullanılmaz?

 

  1. a) Çelik Bağ b) Kasa Tahkimatı c) Arına Paralel Tahkimat        d) Kilit Tahkimat

 

7-Grizulu bir ocakta hangi tip kişisel koruyucu kullanılması zorunludur?

 

  1. a) Gaz Maskesi b) Basınçlı Hava Tüplü maske c) Tahlisiye Cihazı        d) Hiçbiri

 

8-Bir  açık işletme yönergesinde aşağıdakilerden hangisinin bulunması zorunlu değildir?

 

  1. a) Bir kademede çalışabilecek en çok işçi sayısı
  2. b) Ateşleme sırasında alınacak önlemler
  3. c) Kademe genişliği
  4. d) Şev yüksekliği

 

9-Aşağıdaki gazlardan hangisi zehirleyicidir?

 

  1. a) Grizu b) Karbondioksit                       c) Metan                    d) Hiçbiri

 

10-Yer altı ocaklarında tesis edilen demiryollarının eğimi en fazla ne kadar olmalıdır?

 

  1. a) % 0.5 b) % 1                      c) % 1.5                        d) % 2

 

11-Metan oranın yüzde kaçı geçmesi durumunda ocaklarda çalışmaya müsaade edilmez?

 

  1. a) % 1.5 b) % 2 c) % 2.5                        d) % 4

 

12-50 işçinin çalışmakta olduğu bir mermer ocağı işletmesinde, aşağıdaki unvanlı personelden hangisinin istihdam edilmesi zorunlu değildir?

 

  1. a) Ateşleyici
  2. b) Maden mühendisi
  3. c) Daimi nezaretçi
  4. d) İlk yardımcı

 

13-Maden ve Taşocakları İşletmelerinde, aşağıdaki dokümanlardan hangisinin hazırlanması zorunlu değildir?

 

  1. a) Sağlık ve Güvenlik dokümanı
  2. b) Patlamadan Korunma Dokümanı
  3. c) Tahkimat Yönergesi
  4. d) Açık İşletme Yönergesi

 

14-Aşağıdaki patlayıcı madde cinslerinden hangisinin “CE Uygunluk İşareti” ile işaretlenmesi zorunlu değildir?

 

  1. a) Havai Fişekler b) Fitiller c) Kapsüller                     d)Dinamitler

 

15-Bir kalker ocağındaki şev yüksekliği en fazla ne kadar olmalıdır?

 

  1. a) 10 metre b) 20 metre c) 30 metre                        d) Hiçbiri

 

16-Bir yeraltı krom işletmesinde hangi tip aydınlatma aracının kullanılması yasak değildir?

 

  1. a) Karpit lambası b) Madenci Baş Lambası c) Davy Lambası        d) Hiçbiri

 

17-Bir ana nakliyat galerisi içerisinde kendini tutamayan tavan formasyonunun bulunması durumunda hangi tip ilave tahkimat yapılabilir?

 

  1. a) Kilit Tahkimat  b) Süren Kamalar              c) Poligon Bağ            d) Hepsi

 

18-Bir yer altı ocağı içerisindeki hava akım hızı aşağıdakilerden hangisi ile ölçülür?

 

  1. a) Barometre b) Metanometre c) Anemometre             d) Termometre

 

19- Patlamayan lağım olması durumunda ne gibi işlem yapılmalıdır?

  1. a) Aynı lağım yeniden doldurularak ateşlenir
  2. b) 30 santimetre paraleline yeni lağım açılarak imha edilir
  3. c) Olduğu gibi bırakılır
  4. d) Yeni bir lağıma bağlanarak elektrikli ateşleme ile patlatılır

 

20- Elektrikli ateşleme hangi araç ile gerçekleştirilir?

  1. a) Elektrik akımı ile
  2. b) Akümülatör ile
  3. c) Manyeto ile
  4. d) Hepsi

 

CEVAP ANAHTARI

 

1) c

2) b

3) d

4) c

5) c

6) c

7) d

8) a

9) d

10) a

11) b

12) a

13) b

14) a

15) d

16) d

17) d

18) c

19) b

20) c

 

 

 

Daha fazla göster

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × two =

Kapat
Araç çubuğuna atla